Att totalrenovera köket är något som många svenskar för eller senare provar på. Det är oftast en ganska dyr förnöjelse med nytt kök, men det är dock något som väldigt många gärna prioriterar i sin budget. Köket har såklart också en väldigt central roll i hemmet, och ett rum som hela familjen använder dagligt. När man är igång med renoveringen, skall man ofta även ta ställning till om även vitvarorna skall bytas ut.

Utseende och passform

En del vitvaror behöver per automatik bytas ut, om man exempelvis har inbyggda lösningar som inte längre passar. Eller om man omvänt en har fristående variant av exempelvis mikrovågsugn eller kylskåp, som skall byggas in i det nya kökets design. Andra gånger skall frontens färg på kylskåp eller diskmaskin passa ihop med färgen i det nya köket. Ofta behöver spis och eller häll bytas ut för att passa i den nya bordsplattan. Men när de gamla vitvarorna trots allt passar, och har rätt färger och liknande, så bor man ändå överväga att uppgradera.

Långsiktig besparing

Precis som på alla andra tekniska produktområden på marknaden, så har även vitvaror utvecklas i nyare modeller. Ett område som har blivit mycket bättre, är energieffektiviteten. Kyl och Frys står och går dygnet runt, och förbrukar därför en del el. Kyl och frys som är ca 10 år gamla eller äldre, drar ca dubbelt så mycket ström jämfört med nya modeller med den bästa energimärkningen, vilket är A+++. Tvättmaskiner och diskmaskiner har ofta blivit mera effektiva även när det gäller vattenförbruk, och automatiska doseringsfunktioner optimerar även förbruk av tvättmedel. Det kan med andra ord vara en del pengar att spara i det långa loppet, med moderna och energieffektiva vitvaror.

När man ändå är igång

Även om vitvarorna såklart kostar en slant, så är det ändå bara en del av den stora totalkostnaden. Om man väljer att köpa allt i nytt, så blir köket också helt nytt, med allt vad det innebär av nya smarta funktioner och liknande. Dessutom kan man välja att hålla sig till ett och samma märke, vilket kan vara en fördel när det gäller användargränssnitt och kompatibilitet. Till exempel kan en del nyare modeller av vitvaror från Bosch och Siemens kopplas upp till en och samma app, för ”smart home” funktioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>