Det första du ska titta på är vad det kostar att anlita en firma för badrumsrenovering.  

Certifierad hantverkare

Låt en certifierade hantverkare genomföra din badrumsrenovering åt dig. Kostnad och totalpris för att renovera ert badrum blir kanske högre men blir något fel och arbetet inte är utfört av en fackman kan det innebära att du står utan skydd från ditt försäkrings bolag. Dessutom så kan du bli skadeståndsskyldig om ditt badrum orsakat skador på omgivande hus eller lägenheter.

Idag är det ganska vanligt med företag som specialiserar sig på allt arbete som sker i samband med en badrumsrenovering. På så vis slipper du anlita flera olika firmor för att göra de olika delarna i badrummet.
 

Pris

Eftersom en badrumsrenovering måste genomförs av personer inom flera olika yrkeskategorier så är det inte lika lätt att svara på vad en badrumshantverkare kostar per timme som det är att ange timtaxa för exempelvis andra kategorier som takläggare eller fönsterinstallatörer.

Därför brukar man ofta räkna ut priset på badrumsrenovering enligt kostnad per kvadratmeter.

vad kostar det då att renovera ett badrum? Först får man titta på materialkostnaden för en badrumsrenovering.

Här kan du grovt räkna med runt 3 000 – 5 000 kr per kvadrat meter.  Då innefattas allt från rör, fogmassa och fuktspärr till sanitetsporslin som toalettstol, handfat, badrumskakel och badrumsskåp.

För ett helt nytt badrum av högre än standardkvalitet så är någonstans mellan 5 000 – 10 000 kr per kvadratmeter en normal materialkostnad.

Ett lyxigare badrum med inredning från mer exklusiva märken går utan problem loss på 10 000 – 20 000 kr per kvadratmeter.

Kostnaden för badrumsrenovering handlar alltså mycket om på vilken prisnivå du väljer att lägga dig. Du kan också välja att köpa in en del material själv, om du tror att du kan hitta det billigare, och låta annat gå via hantverkarna.

Många hantverkare får rabatt på kakel och klinkers. När du jämför deras priser mot vad du själv kan hitta i bygghandeln och på nätet så kan det i upp till 80% av fallen faktiskt vara billigare att handla kakel direkt via din hantverkare.

 

Kostnad arbete/hantverkare vid badrumsrenovering

En stor del av total kostnad för en badrumsrenovering är arbetet. Anlitar du hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på ungefär 400-600 kr/timmen, eller 5 000 – 10 000 kr i arbetskostnad per kvadratmeter för en badrumsrenovering som görs från grunden.

Handlar det enbart om ett eller två moment, exempelvis plattsättning eller dragning av el, så blir arbetskostnaden snarare 1 000 -3 000 kr per kvadratmeter. De priserna är inklusive moms men innan ROT-avdrag.

Givetvis varierar arbetskostnaden mycket beroende på vilken hantverkare du väljer och var i landet du bor. Du ska därför alltid ta in offerter från flera firmor. Då ökar chansen att få till en bra affär eftersom du kan jämföra deras priser och välja den som verkar mest kompetent och erbjuder bäst pris för ditt badrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>