Många av oss svenska husägare älskar att ha pågående gör-det-själv projekt löpande. Det var visst någon som sade till sin fru att ”om jag har sagt att jag skall ordna något, så fixar jag det också. Det är ingen anledning att tjata på mig om det en gång i halvåret”. Såklart var det sagt med glimt i ögat, men igenkänningsfaktorn i den gamla vitsen är stor för många. Ofta har man nämligen flera projekt liggandes samtidigt, det är ju roligare att starta intressanta gör-det-själv projekt än att knoga med att få det färdigt. Här följer därför ett par råd, om hur man aktiv kan försöka att håla fokus – och att få projektet färdigt.

Sätt en övre gräns för antal projekt

Bestäm dig för en övre gräns, t.ex. att det maximalt får lov att vara 3 igångvarande gör-det-själv projekt i hemmet. När du får en ny briljant idé, så tvinga dig själv till att först bygga det där skuret färdigt. En annan god idé är att skriva upp nästa steg i processen på en tavla. Det kan exempelvis vara en liten whiteboard eller griffeltavla, som står i köket eller vardagsrummet. När man skall äta en elefant, så måste man ta en tugga i taget. Att arbeta efter en tydlig process ger också överblick över projektet. Tavlan påminner dig sedan hela tiden om vad du skall fokusera på, när du skall gå i gång och pyssla där hemma.

Om du har kört fast – överväg hjälp

Många av oss har en gång eller två tänkt, att exempelvis det där ovanljus-fönstret kan jag själv bygga. Man går igång, med friskt humör. Men så någonstans halvvägs i processen, stöter vi på problem som vi har svårt att lösa med den kompetens vi besitter. (eller saknar). Man tänker att det får vänta lite, tills jag kommer på en lösning. I dessa fall bör man svälja sin stolthet, och undersöka vad det kostar att anlita professionella hantverkare till att färdiggöra projektet. Det är väldigt ofta värt pengarna. Och det frigör dessutom tid till att gå igång med ett annat gör-dig-själv projekt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>